Groene salade met ‘gravad lax’

Groene salade met ‘gravad lax’, avocado en knapperige groenten.

Gang
Hoofdgerecht Lunchgerecht Voorgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
1 uur 15 minuten
Wachttijd
1 dag

Bereidingswijze

  1. Rooster het venkelzaad met het korianderzaad en vijzel fijn. Hak de helft van de dille helemaal fijn. Strooi het zeezout en de suiker over de zalm en wrijf deze goed in. Wrijf ook het mengsel van venkelzaad en korianderzaad in de zalm. Rasp vervolgens met een fijne rasp de schil van de citroen over de zalm. Strooi daarna de gehakte dille over de zalm. Laat de zalm 24 uur afgedekt pekelen en marineren.
  2. Verwarm de zonnebloemolie tot 60°C. Mix de overige dille fijn met de warme olie in een keukenmachine (bij voorkeur met een thermoblender). Laat de dilleolie afkoelen. Meng de sushi-seasoning, Griekse yoghurt en eiwit in een keukenmachine of blender. Voeg vervolgens 170 gram van de dilleolie toe tot je een dillecrème met de structuur van mayonaise hebt.
  3. Maak de peultjes en haricot verts schoon en blancheer ze afzonderlijk van elkaar beetgaar. Blancheer ook de aspergetips.
  4. Schil de avocado, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in dunne schijfjes. Druk deze in een ronde grote steker centraal op het bord.
  5. Snij de zalm in dunne schijfjes en rol op. Verdeel daarna de rolletjes over het bord. Snij de komkommer in dunne linten en rol deze op. Verdeel daarna de komkommer en geblancheerde groenten speels over de salade.
  6. Zet puntjes dillecrème tussen het gerecht als smaakmaker. Dresseer tot slot wat dilleolie om het gerecht heen.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 20 g venkelzaad
  • 20 g korianderzaad
  • 1 bos dille
  • 30 g zeezout
  • 30 g suiker
  • 500 g zalmfilet zonder vel
  • 1 biologische citroen
  • 2,5 dl zonnebloemolie
  • 30 g sushi-seasoning
  • 40 g Griekse yoghurt
  • 100 g peultjes
  • 100 g haricot verts
  • 100 g groene aspergetips
  • 2 avocado’s
  • 1 komkommer

Publicatie datum: 15 februari 2024

Gerelateerde recepten