Steak tartaar op Italiaanse wijze

Steek de klassieke steak tartaar in een ander jasje! Voeg aan de traditionele bereiding onder meer een paprikatapenade, een verfijnde mix aan verse groenten en azijn- en sjalotparels toe. Zo krijg je meteen een high end-gerecht. Deze steak tartaar is de perfecte balans tussen een klassiek gerecht en een culinaire beleving. 

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
1

Bereidingswijze

De dag van het opdienen:

  1. Rasp de Parmezaanse kaas in schilfers.
  2. Hak de pijnboompitten, de sjalot en de ansjovis en hou ze apart.
  3. Hak 150 g rundvlees fijn met een hakmolen of een mes. Hou de resterende 50 g even apart.
  4. Meng het rundvlees met de sjalot en voeg er de pesto, de pijnboompitten en ansjovis bij en zet opzij.
  5. Versnij de resterende 50 g rundvlees in fijne plakjes.
  6. Leg de carpaccio op een folie en leg de rundtartaar in de lengte in het midden ervan. Rol dan de gevulde carpaccio op tot een mooie cilinder en hou hem koel.
  7. Kies de mooiste blaadjes basilicum uit et bak ze tot ze doorschijnend zijn.
  8. Net voor het dresseren ga je met de brander over de carpacciorol om hem te laten kleuren. Leg hem dan op het bord en schik de andere klaargemaakte ingrediënten erbij naar eigen voorkeur of zoals op de foto bij het recept.

Maak de dag voordien de mise-en-place klaar voor de groentepickles:

Snij de groenten in fijne schijfjes en hou ze apart in verschillende bakjes.

Breng 100 g witte azijn, 200 g suiker en 300 g water samen aan de kook. Giet het warme mengsel over de groenten zodat ze helemaal onder staan. 

Ingrediënten

  • Lookolie 
  • 1 koffielepel pesto
  • 200 g runderkogel
  • Enkele blaadjes verse basilicum
  • Smaakparels met sjalot
  • Paprikatapenade
  • Shiso Vene
  • Verse groenten voor de pickles
  • 1 koffielepel pijnboompitten
  • 10 g Parmezaanse kaas
  • Ansjovis Grand Gérard

Publicatie datum: 28 mei 2024