Geblakerde groenten met romescosaus

Geblakerde groenten met romescosaus: op open vuur geroosterde biet, knol en prei, geserveerd met een romige amandel-paprikasaus en knapperig amandelschaafsel.

Gang
Hoofdgerecht Lunchgerecht
Bereidingstijd
30 minuten

Bereidingswijze

  1. Verhit een barbecue of plancha tot matig heet (ca. 220°C).
  2. Leg de bieten en meiknollen tussen de kolen of het brandende vuur van een plancha. Rooster de prei boven het vuur op een rooster of op de bakrand van de plancha. Keer de groenten af en toe en laat ze volledig zwart blakeren. De bieten en knollen hebben ongeveer 25 minuten nodig. De prei is na 10-15 minuten klaar.
  3. Hak de knoflook grof en snij de peper, paprika en tomaten in stukken.
  4. Bak de amandelen een paar minuten in een scheut olijfolie tot ze licht kleuren.
  5. Voeg de knoflook, peper en paprika toe en bak ze een paar minuten mee. Doe de tomaat, agavesiroop en saffraan erbij en bak 2 minuten mee. Zet een deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes stoven. Doe alles in een blender, voeg 100 ml water toe en mix tot een zeer fijne puree. Breng op smaak met zout.
  6. Trek het binnenste, niet verbrande deel uit de preien en schil de verkoolde delen van de knollen en bietjes. Snij in parten. Serveer de geblakerde groenten met de romescosaus. Garneer met fijngehakte bladpeterselie en geroosterd amandelschaafsel.

Ingrediënten

  • 1 kg jonge bietjes
  • 1 kg meiknollen
  • 1 kg prei
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 3 vleestomaten
  • 50 g amandelen
  • olijfolie
  • 1 el agavesiroop
  • 1 mespunt saffraandraadjes
  • bladpeterselie
  • amandelschaafsel
  • BBQ of plancha

Publicatie datum: 21 mei 2025