Bavette en polenta met zomergroenten van de plancha

Bavette, polenta en zomergroenten van de plancha, perfect gegrild rundvlees met knapperige snijbonen, tuinbonen en krokante polenta, afgewerkt met geroosterde limoen.

Gang
Hoofdgerecht Lunchgerecht
Aantal Personen
10
Type keuken
Italiaans
Bereidingstijd
45 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwijder de zaden uit de pepers en hak ze fijn. Breng ze samen met de groentebouillon aan de kook. Voeg de polenta toe en roer tot een dikke, gebonden pap ontstaat. Laat een paar minuten koken op matig vuur en giet de polentapap in een bakvorm bekleed met bakpapier. Dek af met keukenfolie en laat helemaal afkoelen.
  2. Verhit de plancha.
  3. Meng de rub met de cayennepeper. Verwijder eventueel vliezen van de bavette en verdeel het vlees in 2 à 3 gelijke stukken. Wrijf het vlees in met olijfolie en 2 eetlepels van de rub.
  4. Vet de snij- en tuinbonen in met olijfolie en bestrooi met de rest van de rub.
  5. Snij de polenta in repen van 3 centimeter dik. Halveer de limoenen.
  6. Bak de stukken bavette op de bakring zo dicht mogelijk tegen het vuur aan tot een kerntemperatuur van ongeveer 55°C. Keer regelmatig. Laat het 10 minuten rusten op een warme plek (helemaal op de rand van de plancha bijvoorbeeld).
  7. Rooster de snij- en tuinbonen (in de schil) ongeveer 10 minuten en keer ze regelmatig. Rooster ook de limoenen (op de snijkanten) en de polentarepen op de plaat tot de polenta aan beide kanten mooi is gekleurd.
  8. Trancheer het vlees en serveer de bavette met de bonen en plakken polenta. Besprenkel met geroosterd limoensap en extra vierge olijfolie.

Variatietip

Vervang de bavette door dry-aged entrecote of picanha voor een intensere vleessmaak. Lekker met frisse kruidenolie of chimichurri voor bij het vlees.   

Vegetarisch alternatief

Gebruik dikke sneetjes knolselder als hartige basis in plaats van vlees.

Opmaaktip

Serveer de getrancheerde bavette op een houten plank met de polenta en groenten ernaast.  

Ingrediënten

  • 1 groene peper
  • 1 rode peper
  • 750 ml groentebouillon
  • 250 g voorgekookte polenta
  • 3 el Italian rub
  • 1 tl cayennepeper
  • 1½ kg runderbavette
  • olijfolie
  • 1 kg snijbonen
  • 1 kg verse tuinbonen (ongedopt)
  • 5 limoenen
  • extra vierge olijfolie
  • bakvorm 20 x 30 cm

Publicatie datum: 19 mei 2025