Kruidenrösti met gerookte zalm

Krokante rösti met groene kruiden, gerookte zalm, burrata en kwarteleieren    

Gang
Lunchgerecht Brunchgerecht Voorgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
35 minuten

Bereidingswijze

  1. Borstel de aardappels zeer goed schoon onder de kraan en dep goed droog met keukenpapier. 
  2. Maak de sjalotten schoon en snipper fijn.
  3. Houd enkele mooie topjes dille achter en snijd de rest fijn. Snijd de bieslook in dunne ringetjes.
  4. Rasp de aardappels op de blokrasp zeer fijn, knijp het vocht eruit en meng direct met de gesnipperde sjalot, 2 eieren en de bieslook en de dille. De aardappels mogen dus niet gewassen of gespoeld worden na het raspen. Kruid de massa rijkelijk met versgemalen peper en zout.
  5. Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een brede bakpan op middelhoog vuur en schep er het aardappelmengsel in. Druk plat met een spatel, zodat het ongeveer een centimeter dik is. Is de pan niet groot genoeg, bak dan meerdere rösti’s.
  6. Laat rustig bakken tot de onderkant goudbruin en krokant is geworden en draai de rösti met behulp van een deksel om. Bak de andere kant eveneens goudbruin en krokant. Reken op ongeveer 8 minuten per kant. Test met een scherp mesje of de aardappel gaar is. Eventueel kan de rösti nog verder gegaard worden in de oven. 
  7. Kook ondertussen de kwarteleieren 3 minuten in kokend water. Laat direct schrikken en pel ze voorzichtig.
  8. Dresseer de warme rösti op een grote schaal en leg de gerookte zalm er luchtig op. 
  9. Snijd de kwarteleieren doormidden en verdeel over de rösti.
  10. Pluk er de burrata overheen en kruid met versgemalen peper. Rasp er wat citroenschil overheen. Garneer met de dilletopjes en eventueel nog met de kappertjes en preikiemen.

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappels
  • 2 banaansjalotten
  • 1/6 bos dille
  • 1/6 bos bieslook
  • 2 eieren
  • 6 kwarteleieren
  • 400 g gerookte zalm
  • 1 bol burrata
  • rasp van ¼ citroen
  • scheutje zonnebloemolie
  • versgemalen peper
  • zout
  • optioneel: 2 el uitgelekte kappertjes, handje preikiemen

Publicatie datum: 12 maart 2025