Geroosterde bloemkool met harissa en spinazie

Steak van bloemkool met harissa, geserveerd met gnocchi van spinazie en geroosterde kikkererwten

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
35 minuten

Bereidingswijze

  1. Snijd het loof van de bloemkool weg en snijd er 4 mooie steaks van van ongeveer een duim dikte. Smeer aan beide kanten in met de harissapasta, besprenkel met olijfolie en laat even goed intrekken.
  2. Snijd de rest van de bloemkool grof en kook volledig gaar in gezouten water. 
  3. Giet de gekookte bloemkool af en draai in de foodprocessor met een lekkere scheut olijfolie tot een crème. Kruid eventueel met zout en peper. Houd warm.
  4. Verwarm de oven voor op 175 °C. Leg de bloemkoolsteaks op een bakplaat en rooster ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Draai tussendoor tweemaal om met een spatel.
  5. Schil ondertussen de aardappels, steek er cilinders uit en rooster lichtjes in een scheutje olijfolie met een beetje harissa. Blus af met een scheutje water en laat smoren tot ze net gaar zijn.
  6. Draai 1/3 van de spinazie met de knoflook en een scheut olijfolie in de foodprocessor tot een “pesto”. Kruid met zout en peper. Smoor net voor het serveren de rest van de spinazie in een druppeltje olie tot deze geslonken is en kruid met zout en peper.
  7. Verwarm een scheutje olijfolie in een bakpan en rooster er de uitgelekte kikkererwten met het gerookte paprikapoeder in tot ze goed gekleurd zijn. Schep uit de pan.
  8. Dresseer de aardappel met de crème van bloemkool op het bord en dresseer er de gesmoorde spinazie tussen.
  9. Lepel er de kikkererwten tussen en garneer eventueel met verse blaadjes spinazie.
  10. Leg er de steak langs en trek er ten slotte strepen van de spinaziepesto overheen.

Ingrediënten

  • 1 st. grote of 2 st. kleine bloemkool
  • 2 el harissapasta
  • 200 g spinazie
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 g uitgelekte kikkererwten
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • scheutje goede olijfolie
  • versgemalen peper
  • zout

Publicatie datum: 12 maart 2025