Huisgemaakte garnaalkroketten

Deze huisgemaakte garnaalkroket ziet er niet alleen geweldig uit, ze smaakt ook zo! De knapperige korst en de smeuïge vulling van SmitVis Noordzeegarnalen zijn heerlijk. Werk af met kreeftensoep, een sierkrokantje, aromatische kruiden en citroensmaakparels. 

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
15

Bereidingswijze

  1. Laat de gelatineblaadjes weken in een kom koud water en zet ze apart.
  2. Laat de boter smelten in een pan. Voeg de bloem toe om een roux te maken. Voeg beetje bij beetje de melk toe en 1 liter bisque en laat 5 minuten indikken totdat je de structuur van een bechamelsaus krijgt.
  3. Haal de pot van het vuur en voeg de garnalen toe, dan de kaas en eindig met de gelatine, die je vooraf uit het water gehaald en maximaal uitgeknepen hebt. Meng goed zodat je een homogene massa krijgt. Strijk de vulling uit op een plaat en zet 24 uur in de koelkast.
  4. De volgende dag scheid je de eiwitten van de eidooiers. Kluts de eiwitten in een schotel voor het paneren à l’anglaise. Zet een tweede schotel klaar met de panko en een derde met de bloem.
  5. Haal de vulling uit de koelkast en verdeel in stukjes van ongeveer 80 gram. Rol ze in de palm van de hand zodat het mooie bolletjes worden. Rol ze dan eerst door de bloem en vervolgens door het eiwit en eindig met de panko. Haal ze dan opnieuw door het eiwit en een tweede keer door de panko.
  6. Net voor het opdienen bak je de kroketten in de friteuse op 180°C. Warm de 2 dl bisque op en schep die op de bodem van een bord. Leg de kroketten in het midden van het bord, leg er het sierkrokantje op en versier met de aromatische kruiden en de citroensmaakparels.

Ingrediënten

  • 500 g grijze garnalen (waarvan 20 g voor de versiering)
  • 1,2 l kreeftensoep (waarvan 2 dl voor op het bord)
  • 1 l melk
  • 300 g bloem
  • 150 g verse boter
  • Enkele takjes Shiso purper
  • 5 g smaakparels citroen & peper
  • 5 eieren
  • 300 g panko
  • 12 gelatineblaadjes
  • 400 g geraspte kaas
  • Zout, peper, piment d’Espelette in poeder
  • Krokant kroontje (facultatief als versiering)

Publicatie datum: 27 juni 2024